Jo Lisaerde nieuwe voorzitter van Palliatieve Zorg Vlaanderen

Het bestuur van Palliatieve Zorg Vlaanderen heeft in haar vergadering van 10 juli dr. Jo Lisaerde als nieuwe voorzitter aanvaard. Jo Lisaerde is huisarts in een multidisciplinaire groepspraktijk en CRA in De Wingerd te Leuven, een WZC dat zich exclusief richt tot mensen met dementie. "De krachten bundelen in de nieuwe structuur en een constructieve samenwerking met alle partners moeten garant staan voor een betere levenskwaliteit van de palliatieve patiënt in Vlaanderen." 

 

dr. Jo Lisaerde is lid en voorzitter van de werkgroep PaGe (palliatieve zorg en Geriatrie), en lesgever in de basisopleiding (BOPZA) en de vervolgopleiding voor artsen. Als docent palliatieve zorgen heeft hij jaren in de opleiding gestaan van studenten geneeskunde aan de KU Leuven. Ook werkte hij mee aan verschillende projecten zoals de ontwikkeling van een aantal richtlijnen, de palliatieve scan en de opleiding van de Dementie Referentie Arts. Na het terugtreden van Christine De Cafmeyer als directeur en prof. dr. Peter Pype als voorzitter, die de laatste jaren uitstekend werk hebben geleverd, werd hij gevraagd als voorzitter. Door zijn jarenlange verbondenheid met PZV en de huidige onzekere tijden voelt hij zich geroepen de lacune op te vullen. 

Jo Lisaerde over zijn visie voor Palliatieve Zorg Vlaanderen:

 "Het moet de bedoeling zijn om PZV stevig te positioneren in de nieuwe context van het Vlaams Actieplan. Onze kracht ligt in het ondersteunen van het zorglandschap. Het jaarlijkse Vlaams Congres is hiervoor een klassiek baken. De rol van de werkgroepen heeft nood aan extra ondersteuning om de verschillende zorgniveaus op de eerste en tweede lijn te bereiken. PZV moet er zijn voor de zorg- en verpleegkundige, thuis, in het WZC en het ziekenhuis, voor zowel de huisarts als de specialist, voor vrijwilligers, families en maatschappelijk werk.

De wisselwerking tussen basis palliatieve zorg en gespecialiseerde zorg kan nog geoptimaliseerd worden in het voordeel van de patiënt. Ontwikkeling van locoregionale zorgpaden voor palliatieve zorg kan het voor patiënt en familie makkelijker maken om, volgens afgesproken zorgplanning, naadloos en zoveel mogelijk in eigen regie, de overgang te maken tussen basis en gespecialiseerde zorg, tussen ziekenhuis en (vervangende) thuiszorg, en dat in beide richtingen. Projecten als de ontwikkeling van Medium Care zouden hiervan deel moeten uitmaken. Meer en beter inzetten op de diversiteit van de palliatieve patiënt via vroeg gestarte begeleiding blijft een aandachtspunt.

De krachten bundelen in de nieuwe structuur en een constructieve samenwerking met alle partners moeten garant staan voor een betere levenskwaliteit van de palliatieve patiënt in Vlaanderen." 

 

Crataegus feliciteert Jo Lisaerde voor deze mooie positie en wenst hem alle succes!

Bron: Nieuwsbrief Palliatieve Zorg Vlaanderen